מתח נפשי - בטיפול עצמי
בעולם המערבי של ימינו, בתוך המרוץ והמרדף האין סופי, המושגים מתח ושחיקה קיימים אצל כולנו ברמה זו או אחרת.
ברמת המקרו- כולנו תקווה שתנועת המאבק שנפתחה השנה תוליד שינוי אמיתי חברתי ומדיני שיתרום להורדת המתח האישי והציבורי. אך בינתיים, ניתן למקסם את הדרך בה אנו שומרים על עצמנו במיקרו קוסמוס האישי שלנו .
המתח יכול לנבוע מהעבודה עצמה, או מהחיים הפרטיים שלא עוזבים אותנו במקום העבודה ושלא נדבר על השילוב ה"מנצח" בין השניים המאתגר את רובנו על בסיס יום יומי.
תחילתו של השינוי, מחקרים מודרנים המחזקים את הקשר בין מתח למחלות
פרופ' הנס סליה (HANSSELLYE) ביסס את הקשר הביוכימי בין מתח נפשי ומספר מחלות. עד למחקרו נטו ברפואה המערבית להשליך את הסיבה למחלות בשינויים פתולוגים בתוך תאים מסוימים וקבעו בהתאם לכך את הטיפולים שהתרכזו בעיקר במתן הורמונים שונים, אנטיביוטיקה וכיוצ"ב. מחקרים מתקדמים יותר מצאו את הקשר בין המוח עם דגש על מרכז מערכת העצבים והמקום בו מחשבותינו, רגשותינו ופעולות מנטאליות ואחרות נמצאות, כשהן מתואמות אל פעילות של איברים פנימיים פיזיולוגיים לכל דבר. ידוע שמתח נפשי מוציא מאיזון את המערכת העצבית האוטונומית וגורם לתפקוד לקוי באזורים בהם בקטריות ווירוסים נוכחים. כמו כן, אותם מדענים מאמינים שהמערכת הרגשית במוח נמצאת בתפקוד ותקשורת תמידית וישירה עם אותה מרכז מערכת העצבים האוטונומית.
דר. איטו (ITO) מהאונ' לרפואה בטוקיו הסביר שרגשות כמו כעס, עצב, חוסר נוחות וכיוצ"ב יוצרים מערכת הגנה יתרה בגוף המובילה לסירקולציה תקועה, מחסור בחמצן ומטבוליזם נמוך יותר. כך נוצרת סביבה טובה למחלה להתפתח.
עם ההכרה בתפקידו של המתח הנפשי בגרימה לחולשה של מערכת החיסון הקהילה המדעית היפנית החלה לקשר מחלות אחרות לכך במקביל כגון:
C.F.S (CRONIC FATIQUE SYNDROME ) הידועה כמחלת הנשיקה וסינדרום התשישות הכרונית.
דר. ג'יוקושו (JYOKOSHU ) אף הצהיר שאמנם סינדרום זה התגלה בשנים יחסית מאוחרות של המאה ה20 אך סביר להניח שהיה קיים עוד קודם לכן. הסימפטומים הקשים של תשישות, כאבי ראש, שרירים, גרון וכאב כללי שלא מרפה יכול להמשיך אף עד לששה חודשים ומכאן לפגוע באורך החיים וכושר העבודה של אותם נפגעים.
מבחינה מערבית אין טיפול ספציפי בסינדרום אלא פניה אל הסימפטומים. כאן נוכל לפגוש את הרפואה האוריינטלית מביאה את התפיסה בפניה אל השורשים ואל והתפיסה המונעת, דרך כליה שונים.
כיום פחות ופחות נמצא אנשים שטוענים שהגב נתפס להם רק בגלל שהכיסא בעבודה לא נוח. התובנה הפנימית מסכימה לצאת לאור בעיקר אחרי שכבר החליפו כסא מספר פעמים, את הכרית, המזרון ועדיין הצוואר נתפס כל הזמן , חיסלו כמויות של משככי כאבים וזה כבר לא עוזר, כל הזמן חוזר…
גבולות- מילת המפתח הראשונה
במינון הנכון ומודעות עצמית לגבולות, המתח יכול להיות אלמנט מניע ואף להיתפס בדרך זו כחיובי ("דרייב" לעשייה ) אך כל זאת עד לרמה מסוימת. מה קורה כשהגבול נחצה?
שם אנו הופכים להיות קורבנותיו, מונעים ע"י המתח ולא להפך.
שם גם מתחילות הבעיות פיזיולוגיות והרגשיות השונות.
השרירים נתפסים ונחלשים , המפרקים נחלשים וכואבים , מערכת החיסון לא מצליחה להרחיק את הוירוסים והחיידקים השונים, מערכת העיכול יוצאת מאיזון, בעיות שינה ולאורך זמן נמצא גם פתולוגיות עמוקות יותר שנוצרות כגון: קשיי פריון ,הפלות בלתי מוסברות, דיכאון כרוני, סרטן ועוד סימפטומים שונים רבים אחרים.
שני אנשים שונים הלכו לבקר חבר שלישי חולה, האחד נדבק והשני לא..
הנטייה הטבעית של המערכות הספציפיות שיחלשו אצל כל אחד ואחת, יושבת בין השאר על דפוסי החיים הבסיסיים שאיתם ואליהם האדם גדל ואותם אימץ כדרך חיים. השוני בתגובות הסימפטומטיות, מבחינת המערכות הפיזיולוגיות, קשור במבנה האנרגטי השונה של כל אחד ואחד . אצל אחד נמצא יותר את החולשה במערכת הנשימה, אצל אחר במערכת העיכול , יש את זה שיסבול מדלקות גרון ויש את זו שלא ברור למה כבר שנתיים וחצי היא לא מצליחה להיכנס להריון גם כשכל הבדיקות יצאו תקינות..הסימפטומים רבים והיריעה קצרה מלהכיל..
הדפוסים ודרכי ההתמודדות איתן מורכבות ורבות כמספר האנשים שיש.
חלקם יבחרו ב "הכל בסדר" גם כשבפנים יש סערה גדולה, אי שקט ומתח רב, אחרים יאמרו: " אני אף פעם לא הייתי חולה, גם את הקמפיין הקודם העברתי בישיבות עם כרית חימום על הגב התחתון" .
ואז מגיע- "לא יודע מה קורה לי, בחיים לא לקחתי כדור אפילו ופתאום אני לא מצליח לקום מהמיטה כבר חודש, אני לא נושם ותפוס לי הצוואר ", או לחילופין בקמפיין הבא זו כבר תהיה פריצת דיסק וכרית חימום כבר לא תספיק כאן..
דרכי התמודדות אפשריות-
נכון שכשהמנוע ברכב מתחמם לא שופכים עליו מים קרים, אלה מתקנים את הרדיאטור, משאבת המים או מה שצריך נכון? אז גם כאן ניכנס אל המערכות הפנימיות האנרגטיות ונחזק אזורים חלשים, נפתח אזורים תקועים ונעזור לגוף להזרים את הצ'י בצורה הטובה ביותר.
מספר דרכים מוצעות כבר מהכתבים העתיקים, טרם ימי המערב ה"בוער" בתוך מרוץ אין סופי. ממקום מניעתי כתפיסת חיים, הוזכרו טכניקות לשימור חיזוק וריפוי הגוף, כחלק ממערך טיפולי או ככלי בפני עצמו. היופי הוא שניתן להשתמש בהם גם ברגע המשבר עצמו להקלה מידית. וזה עובד, מנסיון..
דרך זו לריפוי ותחזוקה עצמית נכונה אף לרוח הימים הבוערים ותואמים את התקציב הכלכלי המורכב כאן מהתמדה אישית בלבד.הסיפוק הרגשי יגיע מיכולת ההתמדה. השקט הפנימי והחוזק האנרגטי יקרה כתוצאה מהתרגול עצמו המשפיע בצורה ישירה הישירה על המרידיאנים וישירות על ההארה= הבטן התחתונה ( (DAN TIAN, המקור והשורש של כל אחד מאיתנו)
מחקרים מדעיים על תרגול עצמי
מחקרים הוכיחו כיצד תרגול עצמי עוזר לנו לנהל את המתח במקום שהוא ינהל אותנו.בזמן מתח מערכת העצבים הסימפתטית שהיא חלק ממערכת העצבים האוטונומית הופכת לאקטיבית יתר על המידה ומייצרת סימפטומים של היפר. מתפקידה של מערכת זו לשמור על תפקודי הגוף והאיברים הפנימיים ואותם המחקרים הראו שינויים פיזיולוגיים ממשים הנגרמים במערכת העצבים האוטונומית בזכות התרגול .
בזמן מתח, המערכת הסימפתטית העצבית מזהירה בצורות שונות של מערכת הגנה פיזיולוגית ורגשית מול סימפטומים של אותו המתח ובדרך הזו המתח שולט בנו ולא להפך.
כתוצאה מנשימות ומדיטציה למשל נמצא כי המערכת הפארה סימפתטית הופכת דומיננטית יותר ויוצרת תחושה של רגיעה כתוצאה מכך . גלי האלפא במוח בזמן הרגיעה משפיעים יותר והם אלו המצביעים על כך שהמוח שליו. מחקרים שנעשו על נזירי זן בזמן מדיטציה הראו פעילות מוחית מוגברת של גלי אלפא וטטא (THETA) המצביעים על מצב של כמו תחילתה של שינה ובעצם על כך שהמוח חווה את השקט אותו הוא חווה בזמן שינה, אך כל זאת בעצם בזמן ערנות. כמו כן, תרגול קיקו (KIKO) הראה הגברה של נוכחות גלי האלפא.
רופא הוליסטי מוביל ביפאן שהינו רופא M.D במקביל (DR. JYUSEI OQURA ) דיווח על נשימות אל ההארה כתרגול קבוע כמשפר תפקודי ריאות ולב.
כאפקטיביים לטיפול באותם השורשים )
ברפואות המזרח השונות ניתן למצוא טכניקות לתרגול עצמי. תרגילי האנמה DO-IN" ותרגילי "KIKO"הינם חלק מהם. ביפן קיימת מסורת עשירה של עיסוי עצמי, תרגילי נשימה ותרגול עצמי להפגת מתחים, כאבים ושמירה על הבריאות. זוהי דרך שאינה מצריכה חומרים או בגדים מיוחדים והיא מותאמת למערכת המרידיאנים והשרירים כפי שמתוארת ברפואה המערבית כאחד.
בשילוב של תנוחות מתיחה שונות ותרגילי נשימה ממוקדים נתמוך במיזוג הגוף, הנפש והרוח. אלו כלים נהדרים לתמיכה בניהול המתח ואף למניעתו במקרים רבים. כשאנו חוזרים אל שקט פנימי, הכוח והויטליות מתחזקת, מההארה, מלב ליבה של תת ההכרה והמודעות שלנו.
מתוך הכתבים העתיקים
" הJING ( = התמצית האנרגטית החשובה ביותר של אנרגיית החיים והיא יושבת בכליות) הוא החלק הבסיסי של היצור החי, מכאן אנו יודעים שהDANTIAN ( = ההארה, הבטן הרכה) הוא החלק הבסיסי של החיים. דאואיסטים, בודהיסטים ונזירי זן מניעים את הMING QI ( כנראה הכוונה כאן לאנרגיית הלב) שלהם אל מתחת לטבור..... ..מתאחד עם צ'י הכליות" ( מתוך ה NAN GING JIZHU 5:4-5 ). כלומר- תרגילי נשימה אל הבטן התחתונה.
חיבורו של XIE LIN מתוך NAN JING ZHENG YI מתאר בצורה מפורטת את חשיבות תפקיד הנשימה, מבחינת מסלולו וכמערכת ההזנה הפיזיולוגית והאנרגטית למערכות הפנימיות ולאדם כמכלול- פיזית ומנטאלית כאחד.
בחיבורו מצטט מתוך ה SU WEN : " דרך שאיפה הYANG מהשמיים נכנס פנימה. בנשיפה הYIN של האדמה יוצא. כניסת האויר מדליקה את אש הלב ודרך ה PC וה DUMAI יורדת אל הכליות.."
במאמר נוסף משנת 1916 ( TONG SU SHANG HAN LUN ) תואר הקשר בין תפקודי הMINGMEN , ייצור דם, DANTIAN נשימה, והצ'י הבסיסי. שוב מוזכרת חשיבות הנשימה כחלק ממערכת ההזנה החשובה ביותר והבונה ביותר.
לסיכום-.
לא תמיד הפתרון הוא לעזוב את העבודה, להתגרש, לשבור את הכלים.., (אלא אם כן זהו שורש העניין). לפעמים ללמוד כיצד נשנה את הפרספקטיבה לתמונה ולא בהכרח רק להחליף תמונות יכול לעזור להתמודד- (שהרי גם "שיפוצים" על בסיס קבוע זו תבנית שיכולה להוות מערכת הגנה ולא דרך התמודדות). הגבולות דקים ועדינים ורק התבוננות כנה פנימה תביא את התשובות הנכונות לכל אחד ואחת מאיתנו באותה נקודת זמן..
דרך צלחה…
מקורות מידע
Doann's Doin Healing Ourselves- survival tothe 21stcentury/ Dr. Doann Kaneko, L.Ac,PH.D.,O.M.D
" HARA DIAGNOSIS:REFLECTIONS ON THE SEA / KIIKO MASUMOTO & STEPHEN BIRCH"-
המאמר המלא פורסם באתר בסלונה- http://saloona.co.il/irisa/?p=41